Posledná aktualizácia

  • 20 september, 2019

počítadlo návštev

  • 3644604prečítania:
  • 183Prečítania dnes:
  • 699prečítania včera:
  • 8037prečítania posledný týždeň:
  • 759274návštevníkov:
  • 52návštevníkov dnes:
  • 412návštevníkov včera:
  • 2892návštevníkov posledný týždeň:
  • 431Návštevníkov denne:
  • 7Teraz ONLINE:

Mláďatká surikát vlnkavých

Koncom mája sa v bratislavskej ZOO narodili dlho očakávané prírastky surikát vlnkavých. Štyri malé surikaty sa vypýtali na svet 22. mája 2019, ale takmer 4 týždne ich náš chovný pár schovával v norách chovného zariadenia. Momentálne ich už návštevníci môžu vidieť ako sa hrajú vo výbehu alebo vyhrievajú na slniečku.

V našej skupine sú momentálne 2 dospelé jedince a 4 mláďatá. Minulý rok sme k nášmu chovnému samcovi doviezli novú mladú samicu zo ZOO Lipsko. Nový párik sa rýchlo zosúladil. Samička je prvorodička, ale materstvo zvláda výborne, samček je reprodukčne skúsený a presne vie aká je jeho úloha pri ochrane potomstva.

Surikaty sa vo voľnej prírode dožívajú 12 až 14 rokov, v zajatí je to spravidla viac. V jednom vrhu sa narodí 1 až 5 mláďat.
Prvé 3 týždne takmer nevychádzajú z brlohu a ostatní členovia skupiny ich strážia. Postupne sa učia od starších a skúsenejších členov hľadať si potravu a v 2 – 3 mesiacoch sú už úplne samostatné.

Surikaty majú dlhý chvostík, ktorý slúži ako podpera pri stoji. Čierne kruhy okolo očí fungujú ako slnečné okuliare a pohlcujú slnečné svetlo. Ich malé ušká majú svalové záklapky, ktoré zatvoria, keď hrabú, takže sa im do nich nedostane piesok.

Surikaty patria medzi šelmy: živia sa hlavne hmyzom, ale jedia tiež iné bezstavovce (napr. škorpióny), jašterice, hady, malé cicavce, málokedy malé vtáky, rastliny, vajíčka či ovocie. Na rozdiel od iných šeliem si nedokážu tvoriť tukové zásoby vo forme podkožného tuku a tak si musia hľadať potravu každý deň. Keďže im chýba podkožný tuk, radi a často sa vyhrievajú na slnku (otočené tvárou k slnku, nohy a ruky rozpažené). Teplo absorbujú v stoji alebo v ľahu. Ich srsť slúži ako akumulátor: vedia si nazhromaždiť teplo do zásoby, ktoré v chladných nociach postupne uvoľňujú.

Žijú v skupinách (20 – 30 členov) na juhu Afriky. Surikaty potrebujú jedna druhú na udržiavanie tepla v noci – túlia sa k sebe, nakoľko noci v púšti môžu byť veľmi chladné.
Právo páriť sa má len dominantný samec a samica. Ak sa pári iná samica, tá je potom s mladými vyhostená a zakladá si novú skupinu. Avšak často sa stane, že takéto samice neprežijú a uhynú na nedostatok tepla (nemajú sa s kým zahrievať).

Pri hľadaní potravy vždy aspoň 1 surikata stráži v stoji na dvoch nohách, ak je všetko v poriadku, vydáva pravidelné vrkanie. Ak hrozí nebezpečenstvo, začne hlasno pískať a všetky surikaty sa schovajú do nôr pod zem.

Zaujímavosti

• sú imúnne voči jedu škorpióna a hadov
• keď ulovia škorpióna, ako prvé odhryznú žihadlo
• nory a chodby sú hlboké až 1 – 2 metre pod zemou a je tam chlad

Surikata vlnkavá (Suricata suricatta)

Rad: šelmy
Dĺžka tela: 30 cm
Dĺžka chvosta: 20 cm
Hmotnosť: 700 g
Dĺžka gravidity: 11 týždňov
Počet mláďat: 2 – 5
Pôrodná hmotnosť: 25 – 36 g
Dĺžka života: 12 rokov
Potrava: hmyz (hlavne larvy chrobákov a motýľov), niektoré stavovce (plazy, obojživelníky, vtáky)
Predátory: dravé vtáky
Spôsob života: denná aktivita, sociálny druh, hliadkuje stojac na zadných nohách
Výskyt: otvorené suché oblasti a savany Južnej Afriky

Spat

Počasie

Počasie Bratislava - Svieti.com